A német állam törvényt sért: miért nem büntet az Európai Unió rendőrsége?

Német külker mérleg kevés jó szabályok egyike, amelyek az Európai Unióban a 2008-as válság után születtek, hogy a Hatos szabályok közé 2011-ben felvették a költségvetési deficit 3 % alatt tartásán kívül más makroökonómiai korlátok betartását is. Hiszen pl. Írország és Spanyolország államháztartási hiánya is azért szabadult el 2008 után, mert nem ügyeltek a háztartások eladósodására és a külgazdasági egyensúlyra.
Ezért 2011 óta az uniós szabályok között szerepel a külkereskedelmi egyensúly kordában tartása. Nem lehet túl negatív, mert az azt jelenti, hogy az adott ország a lehetőségei felett él, és eladósodik annak érdekében, hogy kifizethesse, amit elfogyaszt. Ezért az új szabály szerint a külső kereskedelmi mérleg negatívuma nem haladhatja meg a GDP 4 százalékát.
De a túlságosan pozitív mérleg is problematikus, mert arra utal, hogy az adott ország túlságosan is meghúzza a nadrágszíjat, és nem tesz meg mindent a növekedés valamint a belső fogyasztás növeléséért és fenntarthatóságáért. És ezzel negatív hatást gyakorol az egész Európai Unió gazdaságára – főként ha egy olyan nagy tagállamról van szó, mint amilyen Németország. Hogy ne hozzák túl nehéz helyzetbe a németeket, az új szabály szerint a külkereskedelmi mérleg pozitívuma maximálisan nem a GDP 4, hanem 6 %-a lehet.
Erre mit sem adva, az elmúlt hat egymást követő évben Németország külkereskedelmi mérlege mindig meghaladta a már eleve igen magas 6 százalékos határt. Az amúgy az államháztartási hiánnyal kapcsolatos előírások betartására olyan kényesen ügyelő Európai Bizottság azonban ebben az esetben mind ez ideig néma maradt. A rendőrség nem tesz semmit. Vajon miért? Hol van ilyenkor Almúnia?
Szerző: Guillaume Duval, az Alternatives Économiques főszerkesztője

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.