Oxfam – Tovább nőtt az olló

A multimilliárdosok részesedése tovább nő: a világ leggazdagabb 62 magánszemélyének összvagyona 1,7 billió dollár, ami megegyezik a földgolyó népessége szegényebb felének, vagyis 3,5 milliárd embernek az összvagyonával – írja az Oxfam tanulmánya alapján a The Times.

Az is olvasható a most közzétett tanulmányban, hogy ugyanez a 62 leggazdagabb magánszemély (küzülük 9 nő) összesen 7,6 billió dollárt tart különböző adóparadicsomokban. Ami több, mint Nagy-Britannia és Németország éves bruttó nemzeti összterméke együttvéve.
2010 óta – amikor még a leggazdagabb 388 vagyona volt annyi, mint a világ feléé – az előbbiek összvagyona 44 százalékkal nőtt, míg az utóbbiaké 41 százalékkal csökkent.
A 62 leggazdagabb magánszemélyből 29 amerikai, a 10 legvagyonosabb közül pedig 7. A második helyen ezen a listán Németország áll (62/7).
A listát a Microsoft alapítója, Bill Gates vezeti 79,2 milliárd dollárral. Őt elig lemaradva követi a mexikói médiamágnás, Carlos Slim Helú. Chan-Zuckerberg a 16., az Amazon alapítója, Jeff Bezos a 17.
A 10 leggazdagabb között két hölgy szerepel: Christine Walton, a Walmart tulajdonosa a 7., míg Liliane Bettencourt, akié a l’Oréal, a 10.
Az adóelkerülő cégek, mint például az Amazon – a múlt évben 5,5 milliárd font bevétele után mindössze 11,9 millió font adót fizetett az Egyesült Királyságban ‒ nagy szerepet játszottak abban, hogy iilyen jelentősen nyílt az olló a leggazdagabbak és a legszegényebbek között. 2000 és 2014 között csaknem megnégyszereződött az adóparadicsomokban tartott pénz összege, a 200 legnagyobb cég 9/10-e jelen van valamelyik adóparadicsomban.
http://www.thetimes.co.uk/tto/news/world/article4667718.ece

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.