Az olajkorszak vége

„A kőkorszak nem azért ért véget, mert a kőbányákból kifogyott a kő” ‒ idézi a neves közgazdász-publicista Anatole Kaletsky az egykori szaúdi minisztert. Mindezt annak  alátámasztásául teszi, hogy az „olajkornak” is vége van, habár a Föld bőven rejt még a mélyében a folyékony aranyból. Csakhogy ma már a megújuló energiaforrások kihasználása olyan konkurenciát jelent, hogy soha többé nem lesz érdemes kibányászni az olajat. Ott kell hagyni, ahol van: a Föld mélyében.
Kaletsky ezt főleg a nagy nyugati olajtermelő cégek figyelmébe ajánlja, akik már megint és még mindig dollár százmilliárdokat költenek újabb kőolajlelőhelyek feltárására. Csakhogy ennek semmi értelme, mert a kőolajból kivont extraprofit végképp a múlté. A nagy kőolajtermelő országok – Szaúd-Arábia, Oroszország, Irán – egyre olcsóbban árulja bőven rendelkezésre álló kőolaját. Iránban egy hordó “folyékony arany” felszínre hozatala mindössze 1 dollárba kerül. Az egymással versengő olajtermelő országok egyre olcsóbban adják a már most is rekord olcsó, 35-40 dollárért árult kőolajat.
Mi a legjobb stratégia tehát, amit követhet az ExxonMobil, a Shell vagy a BP?  A lehető leggyorsabban szabaduljon meg a ma még profitábilis áron eladható hatalmas készleteitől, és részben ossza szét a kapott pénzt a részvényesei között, részben pedig irányítsa át befektetési forrásait a megújulóenergia-termelésbe – ajánlja a brit publicista. Öngyilkossággal ér fel ugyanis megvárni, amíg az olaj ára 10-15 dolláros szintre zuhan.
Az egy más kérdés, hogy az olajdollár-milliomosok válasza Kaletsky javaslatára az: “Mi az olajhoz értünk, ez a mi szakmánk. Miért költenénk pénzt olyasmire, amihez a General Electric vagy a Toshiba sokkal jobban ért?”
Ezt nevezik munkahelyi ártalomnak. Nem az egyetlen ebből a fajtából.
Nemsokára eldől, kinek lesz igaza: az olajra fogadó Exxonnak vagy Kaletskynak.

http://www.project-syndicate.org/commentary/marginal-pricing-end-of-western-oil-producers-by-anatole-kaletsky-2015-12

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.