Beszámoló a Kéthly Anna Kulturális Egyesület 2014. évi tevékenyéségéről

Az elmúlt években folytattuk magyar és európai történelemmel kapcsolatos  kutató-ismeretterjesztő-kiadó tevékenységünket. Peyer Károlyról szóló könyve után megjelent vezetőségi tagunk, Simon István Bal-kísértés című monográfiája.

Zsedényi Béláról és Valentiny Ágostonról szóló kötete után napvilágot látott Gantner Péter (vezetőségi tagunk) Gyöngyösi Jánosról írt műve.

Egyesületünk tagjának, Pelle Jánosnak két könyve is megjelent: az egyik, saját maga által írt könyv Tabi Endréről, a humoristáról szól, a másikban  Nicolas Roth Tizenhat évesen Auschwitzban címmel egy debreceni zsidó Holokauszt-túlélő emlékiratait fordította le.

A sikerek és kudarcok az európai szociáldemokrácia történetében című könyve és számos, a témába vágó  publikációja után az egyesület elnöke, Loppert Csaba lefordította és kiadta két francia szerző, Pierre Dardot és Christian Laval: A globálrezon (A neoliberalizmus múltja és jelene) című esszékötetét.

A mű számos nagy sikerű rendezvény témája volt. A Francia Intézetben Granasztói Gyögy történész, akadémikus, Tőkéczki László tanszékvezető egyetemi tanár, Róna Péter közgazdász, a Magyar Külügyi Intézetben Botos Katalin közgazdász, egyetemi tanár, Frivaldszky János filozófus, tanszékvezető egyetemi docens és Kőrösi István közgazdász, a MagnetBank Közösségi Házban Mihályi Péter egyetemi tanár és Róna Péter közgazdász, a Corvinus Egyetem Kutatók Éjszakáján Bolberitz Pál teológus, Kiss Endre és Vass Csaba filozófusok cseréltek eszmét a könyvről. Számos napilap és folyóirat is közölt ismertetést a témakörrel kapcsolatban.

Folytatta tevékenységét a Peyer Károly Akadémia. Vendégünk volt többek között Schiffer András politikus, Lóránt Károly közgazdász, Haas György történész és Kiss Endre filozófus.

A Kéthly Klub keretében szűkebb körben rendezett műhelybeszélgetéseken rendszeresen aktuális kül- és belpolitikai kérdésekről cseréltünk eszmét. Ugyanitt rendszeresen készítettünk interjúkat idős szociáldemokratákkal.

Fenntartjuk és rendszeresen bemutatjuk az Egyesület tevékenységét  a Kéthly  Anna Kulturális Egyesület honlapján és Facebook-oldalain.

Korábbi rendszeres megemlékezéseinket folytatva mint minden évben, október 23-án 2014-ben is megkoszorúztuk Kéthly Anna sírját a Rákoskeresztúri temetőben, November 17-én, születésének évfordulóján pedig megemlékezést tartottunk Kéthly Anna téri szobránál. A Magyar Nemzet 2014. november végén közölte elnökünk, Loppert  Csaba Kéthly Anna politikai pályafutását és gondolkodói munkásságát méltató írását.

Egyesületünk érdeklődésének középpontjába – a múlt helyes értékelése mellett – egyre inkább  a magyar és európai társadalom jelenének és jövőjének vizsgálata, a kor alapkérdéseire adható válaszok tanulmányozása és keresése kerül. Bekapcsolódtunk a jóléti állam reformjáról a nyilvánosságban zajló vitába. A témával kapcsolatban több pályázaton is részt vettünk, közös rendezvényeken léptünk fel előadóként, például a Müszi-ben a Szociális Európa Jövőjéről tartott rendezvényen, vagy a Budapest TV-ben Simó Endre mikrofonja előtt. A 2014. év végére önálló koncepciót dolgoztunk ki az európai alapjövedelem bevezethetőségéről. Az év végén napirendre tűztük a mai magyar társadalom egyik legégetőbb problémájának, a devizaalapú hiteleknek a tanulmányozását és megoldását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.